PATLAYICI MADDE NEDİR?

Bir ateşleme düzeneğinin; çok hızlı bir kimyasal reaksiyon sonucu gaz haline dönüşen ve çok büyük miktarda zarar yol açabilen, içerisinde bol miktarda OKSİJEN ihtiva eden kimyasal madde ve bileşiklerdir.​

PATLAMA:

Patlamanın en yaygın tarifi: Gazların, Bulundukları sınırlı hacimden; yüksek ısı, şiddetli darbe ve gürültü ile, ani ve hızlı bir şekilde yayılmaları olarak tarif edilmektedir.

PATLAMA TÜRLERİ
MEKANİK PATLAMA: Mekanik patlamaya örnek olarak; kalorifer kazanı, düdüklü tencere gibi kapalı ortamlarda ısı sonucu basıncın giderek yükselmesi, yükselen bu basıncın kabın mekanik direncini aşması sonucu, meydana gelen patlamalardır. Kaza sonucu meydana gelirler ve etkisi daha lokal olur.

NÜKLEER PATLAMA:

Atom çekirdeğinin ayrışıp parçalanması (füzyon) sonucu yüksek miktarda enerji, ısı, gaz ve patlama sonucu meydana gelen patlamalardır.
2. Dünya Savaşı’ nda Japonya’ ya atılan Atom bombası 1kg ağırlığındaydı. Bu bombanın parçalanması sonucu oluşan tahribat YİRMİBİN TON TNT patlaması ile oluşan tahribata eşdeğerdir. Çok geniş bir alanda etkili olur ve patlamanın üzerinden yıllar geçse bile kimyasal etkileri insan, hayvan ve bitkiler üzerinde devam eder.

KİMYASAL PATLAMA:

Sıvı veya katı halde bulunan patlayıcı maddenin ani bir kimyasal reaksiyon sonucu gaz haline dönüşmesi sonucu oluşur.
Yüksek basınç, yüksek ses ve yüksek ısı ortaya çıkaran, nükleer patlayıcı dışında, fabrikasyon veya el yapımı kimyasal madde karışımları tarafından meydana getirilen patlamalardır. Bu tür patlamalar terör eylemleri gerçekleştirmek için kullanılır. Duoscan ile bu tür patlayıcılar tespit edilebilmektedir. Duoscan patlayıcı tespitini sadece 5-6 saniyede gerçekleştirir ve sahip olduğu teknoloji ile üretilen her patlayıcıyı kütüphanesine eklenerek daha sonra tespiti sağlanır.